Šumavská Gate


Rubriky

V místech, kde se dnes v Šumavské ulici nachází bývalá Cash and Carry prodejna piva a hned vedle byl auto a pneuservis již brzy začne růst údajně nejmodernější kancelářská budova v Plzni Šumavská Gate. Jestli bude skutečně nejmodernější lze jen těžko říct, nicméně bude se nacházet na jednom z nejlepších business adres v Plzni. Nově budovaný autobusový terminál přes ulici, hlavní nádraží taktéž, budova soudu, státního zastupitelství, hotel, poliklinika… prostě jedinečné místo, minimálně pro uvažované obchodní plochy v přízemí. Těch by mělo být 1300 m2, ve dvou podzemních podlažích 190 parkovacích míst a v 4 dalších nadzemních podlažích celkem 8000 m2 kancelářských ploch. Všechna podlaží by měla být propojena čtyřmi výtahy z toho jedním nákladním. Jako specialita budovy by měla být venkovní terasa na každém patře, kolárna se sprchami či nabíjecí stanice pro elektromobily.

Vizualizace ve stávajícím prostoru ze stránek Cushman&Wakefield

Jak už to tak dnes bývá, aniž by se již alespoň koplo do země, kancelářské prostory jsou již v nabídce a to za 390,- Kč/m2/měsíc, ovšem minimální plocha kanceláře je 500 m2. Trochu se v nabídkách rozchází údaje o dokončení, neboť jeden zdroj uvádí prolom roků 2019/2020, druhý pak leden 2021. Vzhledem k dosavadnímu stavebnímu klidu to bude patrně později než dříve.

A kdo za celým projektem stojí? Potřebné pozemky již dnes vlastní společnost Šumavská Gate s.r.o., založená již v roce 2002, ovšem dříve podnikající pod názvem Sipa real s.r.o. Postupem času se změnili jednatelé, v listopadu 2017 firma změnila název a v červnu 2018 se jako společník připojila kyperská společnost ABACOT Holdings Limited. Mimochodem, stejná kyperská společnost již vložila svůj kapitál do jiné společnosti, konkrétně Areál Šumavská Plzeň s.r.o., a určitě není náhoda, že jejím jednatelem je jeden z bývalých jednatelů Sipa real a.r.o. Ale ať je majetkové propletení jakékoliv, myslím, že městu prospěje, když zmizí nevzhledná ohrada s podivnou boudou a místo ní vyroste moderní obchodně-administrativní budova. Ale také to mohou být jen koupené pozemky a nezrealizované sny. A v Plzni by to nebylo poprvé.

Vizualizace projektu ze stránek Šumavská Gate

A pro technické nadšence či případné zájemce jsou k dispozici i půdorysy jednotlivých podlaží

A na závěr současná situace podoba místa:

Pohled na lokalitu od západu od budovy soudu (Vocelova ulice)
Pohled od jihovýchodu z Šumavské ulice
Pohled od východu z Šumavské ulice

Zdroje:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *