Kříž v Božkově


Rubriky

Torzo kříže stojícího při pravé straně silnice (ulice K Hrádku) z Božkova do Červeného Hrádku na konci obce. Z bývalého kříže zbývá jen válcový pískovcový podstavec. Vlastní kovový kříž je ulomen a z podstavce vyčnívá pouze asi 10 cm dlouhý zbytek kříže.

Existence kříže v této lokalitě je zachycena na mapách již v polovině 19. století, nicméně stával o něco severněji na rozcestí v místech, kde je dnes pomník obětem 1. a 2. světové války a jednalo se o dřevěný kříž.

1 komentář

  1. Božena Reifová Reagovat

    Dobrý den pane Zahne, zaujala mne Vaše fotografie sloupu s chybějícím křížem – Kříž v Božkově. Toto „torzo“ znám velice dobře, protože jsem bydlela hned v sousedství K Hrádku 22/dnes tam bydlí syn/. Ráda bych nechala vyrobit nový křížek a nechala osadit na sloup, ale vůbec nevím, zda je to vhodné nebo zda se to vůbec smí zasahovat do této historické památky. Pátrala jsem, jak křížek vypadal,ale žádnou fotografii jsem nenašla, jen v Lobzích podobný sloup je i s křížkem, tak nevím, zda by mohl posloužit jako vzor. Nejsem úplně věřící, ale spíše obdivovatelka památek. Dle Vašeho webu máte určitě nějaké zkušenosti, mohl by jste mi, prosím, napsat svůj názor na můj plán . Děkuji moc . B. Reifová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *