Mikulka


Rubriky

Vrch, původně zvaný Stráž, nacházející se nad Fakultní nemocnicí na Lochotíně na Severním předměstí, byl roku 1893 pojmenován po řediteli Škodových závodů Jindřichu Mikoletském Mikulovka, časem upraveno na Mikulka. Je zde umístěn i památník Jindřichu Mikoletskému věnovaný Spolkem techniků. Vrch Mikulka vysoký 378 m n.m. pojmenován po Ing. Jindřichu Mikoleckém. První písemná zmíňka o vrchu je z poloviny 15. stolení, kdy je zmiňován jako hora Canibal. Po zřízení popraviště na tomto místě nesl název Šibeniční vrch nebo lidově Šibeňák. Poslední poprava se na tomto místě konala 9.7.1742. Poté, snad díky strategicky výhodnému výhledu do okolí, vžil a používal název Stráž. Po zřízení pomníku Ing. Jindřichu Mikoleckému v roce 1893 byl odvozený název Mukulovka postupně zkomolen až na současnou Mikulku.

2 komentáře

  1. Rudolf Vohnout Reagovat

    Chtěl bych vidět povolení k pokácení stromu desítky let starých a znát jméno úředníka, který toto povolil.
    I kdyby to nakrasne byl soukromý majetek pana zverolekare, tak povolení na to potřebuje určitě. Kde byli Děti Země?
    Když jsem se po par letech na Mikulku, kde jsem prožil dětská a klukovska léta, vrátil, tak jsem jen bezmocne sviral pěsti.
    Měšťané, které Plzenaci zvolili do úřadu, dělají svoji práci špatně, mají celou radu jiných pozemku na výměnu, ale toto bylo zřejmě dobře prolobovano.
    Developeri teste se, to bude vejvar.

  2. Eva Jansa Reagovat

    Na vrchu Mikulka se ještě do minulého týdne nacházel krásný borový lesík s lavičkami – veškeré borovice nechal pokácet během státních svátků MVDr. Bílý, který údajně toto památné místo dostal v restituci za jakýsi jiný kus lesa (nutno ověřit). Kdo z obyvatel Bolevce i Lochotína tam nyní prochází, nenachází slov nebo pláče.
    Kdo za toto zpustošení tak nádherného místa nese zodpovědnost? Má to být výsměch, že se tak děje právě v roce, kdy je Plzeň Evropským městem kultury? Doufám, že mi někdo toto barbarství, srovnatelné s ničením památek IS, vysvětlí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *